Allt överskott ska återinvesteras i verksamheten

Vänsterpartiet vill ha en välfärd utan vinstintresse. Skattebetalarnas pengar ska inte gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag verksamma i kärnverksamheterna inom vården, äldreomsorgen, skolan och förskolan. Vår modell innebär att allt överskott ska återinvesteras i verksamheten. Vinstdrivande aktörer som vill driva verksamheten vidare är välkomna att göra det men måste sluta ta ut vinst. Privata företag ska inte heller själva kunna bestämma var och när de vill etablera verksamhet, som finansieras med skattepengar.

Skattepengar blir till privat vinst

Många miljarder av de skattepengar som ska finansiera en bra skola, en trygg äldrevård och högklassig sjukvård går idag till privata vinster i aktiebolag och riskkapitalbolag. År 2011 gjordes de en vinst på 9,2 miljarder kronor. För de pengarna skulle vi kunna anställa tiotusentals fler lärare, undersköterskor och sjuksköterskor.

Girighet ska inte vara drivkraften

Välfärden styrs allt mer av girighet i takt med att den säljs ut till företag som vill ta ut vinster. Utförsäljningen och vinstdriften påverkar både den offentliga och den privata välfärden till att prioritera de elever eller patienter som behöver minst hjälp, och undvika de andra. Även den offentliga välfärden påverkas negativt av detta. Om den inte också drar till sig ”de lättskötta kunderna” får verksamheten mindre pengar samtidigt som den ensam får ta hand om de ”dyrare” patienterna, eleverna eller omsorgstagarna.

Färre och otryggare jobb

De stora vinsterna för företagen skapas främst genom att hålla nere antalet anställda. Jobben är mer otrygga i den privata välfärden med färre fasta anställningar och färre heltidsjobb.

 

LÄS MER:

Jonas Sjöstedt i stor intervju: “Välfärden är inte till salu”