Sjukvård

En värdig sjukvård utan nedskärningar och vinstjakt

Den skånska sjukvården är i kris. En sjukvård i världsklass har tvingats ner på knä när låg skatt har prioriterats framför människors behov av vård i Miljöpartiet och de borgerligas Skåne. I patienterna och personalens vittnesmål har vi kunnat se vad som har hänt när solidariteten har fått stå tillbaka för girigheten: patienter ligger i korridorer på grund av överbeläggningar, patientsäkerheten är tidvis satt ur spel och privatiseringar där riskkapitalbolag för ut vinsten till skatteparadis.

Vårt alternativ till det borgerliga sjukvårdshaveriet är fler vårdplatser, mer personal och ett slut på privatiseringar och vinstjakt. Vi vill höja skatten för att skapa resurser till en värdig sjukvård i alla led. Vi står för ett lyssnande ledarskap där personalens och patientens röst är viktig. Den borgerliga experimentverkstaden med flyttkaruseller av sjukvårdsverksamhet och ogenomtänkta sammanslagningar har nått vägs ände.

Vi satsar på kvinnovården i Skåne. Ingen gravid kvinna ska känna sig otrygg eller behöva vända i dörren på förlossningsavdelningen. Vi satsar på kvinnoklinikerna och vill höja lönerna för de breda kvinnodominerade grupperna som arbetar inom sjukvården. Det är feminism och jämställdhetspolitik i praktiken.

Vänsterpartiets politik:

  • Fler vårdplatser för en trygg sjukvård
  • Slut på underbemanningen – anställ mer personal
  • Underfinansieringen kostar liv – inga mer nedskärningar
  • Stopp på flyttkarusellen av skånska sjukvårdsenheter
  • Kvinnor ska föda tryggt – mer pengar till kvinnoklinikerna
  • Bort med vinsterna i sjukvården – alla skattepengar till verksamheten

LÄS MER: