Här finns svaren på de vanligaste frågorna som vi får från elever som skriver skolarbete om Vänsterpartiet:

 • När bildades Vänsterpartiet?
 • Vem är partiledare för Vänsterpartiet?
 • Varför har Vänsterpartiet en “partiskatt”?
 • Vad är Vänsterpartiets ideologi?
 • Vad är Vänsterpartiets viktigaste frågor i valet 2014?
 • Hur många medlemmar har Vänsterpartiet?
 • Vad är Vänsterpartiets partisymbol/logotyp?
 • Hur många röster fick Vänsterpartiet i förra valet?

 

Partiprogrammet

Övriga politiska program (sjukvård, kultur, rasism osv osv)

Våra frågor A-Ö

När bildades Vänsterpartiet?

Vänsterpartiet bildades i maj 1917 av under namnet Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti (SSV). Det var en utbrytning från Socialdemokraterna som bestod av medlemmar som drev en antimilitaristisk och revolutionär politik.

Vem är partiledare för Vänsterpartiet?

Jonas Sjöstedt är partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012. Jonas Sjöstedt är förr är 1964 i Göteborg, är bördig från Norrland och har bott i Umeå i många år. Han var ledamot i Europaparlamentet åren 1995–2006, där han också var ledamot i dess miljöutskott och ersättare i budgetkontrollutskottet. Sedan valet 2010 är Sjöstedt riksdagsledamot, invald i riksdagen från Västerbottens läns valkrets. Utanför politiken har han bland annat arbetat som montör på Volvo. Här finns mer information och foton på Jonas Sjöstedt.

Några tidigare partiledare: Lars Ohly (2004-2014), Gudrun Schyman (1993-2003), Lars Werner (1975-1993), CH Hermansson (1964-1975).

Varför har Vänsterpartiet en “partiskatt”?

Vi tycker att politikerna i riksdagen har för hög lön. Politiken ska inte vara en karriärväg där man ger sig in för att tjäna pengar. Därför har Vänsterpartiet sagt att alla inkomster över 27 000 kr efter skatt ska betalas från den enskilda riksdagsledamoten till Vänsterpartiet. Eftersom Vänsterpartiet är ett fattigt parti används pengarna när vi ska driva valrörelse. Vi tycker det är viktigt politiker ska ha samma villkor som de människor som de ska representera. Här är en bild på hur mycket de olika partiledarna tjänar.

Vad är Vänsterpartiets ideologi?

Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund.  I vårt partiprogram (som du hittar här) skriver vid vidare såhär om vår ideologi:

“Vi är en del av arbetarrörelsen och kvinnorörelsen, internationellt och i Sverige. Partiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.” (Vänsterpartiets partiprogram, antaget på 35:e kongressen 19-22 februari 2004).

Vad är Vänsterpartiets viktigaste frågor i valet 2014?

Vänsterpartiets huvudfråga är driva igenom ett förbund mot vinster i välfärden. Det innebär att alla skattepengar ska gå till exempelvis skola och sjukvård, istället för som det är idag när privata företag som driver skolor och sjukhus använder pengarna till vinst. Andra viktiga frågor i valet är ökad jämställdhet/feminism, starkare arbetsrätt och en politik mot arbetslösheten.

Här hittar du en lista på vad Vänsterpartiet tycker om olika frågor: Vänsterpartiet från A till Ö.

Hur många medlemmar har Vänsterpartiet?

I augusti 2014 fick Vänsterpartiets sin 17 000:e medlem. Så många medlemmar har Vänsterpartiet inte haft på många år. Att bli medlem kostar 100 kronor första året och därefter 300 kronor per år. De som har låg inkomst kan få nedsatt medlemsavgift.

Vad är Vänsterpartiets partisymbol/logotyp?

Vänsterpartiets partisymbol är en nejlika (här är en bild). Det är symbol som inspirerades av tidigare revolutionssymboler, där just nejlikan användes vid revolutionen i Portugal (den så kallade “Nejlikerevolutionen“). Färgen röd är historiskt förknippad med vänsterrörelser, socialism och vänsterkamp. Därför är rött den självklara färgen för Vänsterpartiet.

Hur många röster fick Vänsterpartiet i förra valet?

 • I riksdagsvalet 2010 fick Vänsterpartiet 5,6 % av rösterna.
 • Det motsvarar 334 053 röster.
 • Vi har 19 riksdagsledamöter.
 • På kommunnivå fick Vänsterpartiet flest röster i Fagersta (55,6 %) och Degerfors (49,8 %).

Tidigare resultat för Vänsterpartiet i riksdagsvalet: 2010: 5,6 % 2006: 5,8 % 2002: 8,4 % 1998: 12,0 % (bästa valet någonsin) 1994: 6,2 % 1991: 4,5 %