När fascismen återigen tog plats i Europa ville ingen se, ville ingen höra.

För 25 år sedan, den 11 juli 1995, inleddes ett folkmord i staden Srebrenica i Bosnien och Hercegovina. På bara tre dagar mördades över 8 000 bosniaker brutalt. Det är lika många människor som idag bor i Sjöbos tätort. De är en del av den stora etniska rensningen i Bosnien och Hercegovina.

Etnisk rensning är ett utryck som uppstod under kriget i före detta Jugoslavien på 1990-talet. Det innebär att ett område ”rensas” på en etnisk grupp. Rensningen kan innebära att folk flyr från ett specifikt område eller blir mördade.

Fortfarande är inte alla offer hittade och emellanåt hittas nya massgravar. Det är ett omfattande arbete att pussla ihop alla ben och identifiera personer. Därför begravs varje år nya offer.

Fortfarande hittas nya massgravar, därför begravs varje år nya offer. 
Det finns skyltar där de har hittat massgravar. 

Folkmordet, som var planerat och genomtänkt, är det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

1995 utlyste FN:s säkerhetsråd området i Srebrenica som en ”safe zone” och människorna som bodde i området trodde in i det sista naivt på detta. Eftersom området var utlyst som en ”safe zone” sökte sig människor från andra delar av Bosnien dit för att få skydd. Det var planen, att samla så många bosniaker så möjligt på en plats och därefter ”rensa”. FN:s soldater misslyckades med att hålla området säkert och bosnienserbiska styrkor med ledning av Ratko Mladic tog över.

Soldaterna som fick i uppgift att utföra folkmordet var förblindade av propaganda. Det viktigaste för de som planerade folkmordet var att soldaterna skulle tro mer på dem än på sina egna ögon. Avhumaniseringen var en viktig del i planen.  Många som har överlevt tortyr och våldtäkt i aggressionen mot Bosnien och Hercegovina vittnar idag om hur soldaterna gång på gång påpekade att de inte torterade, våldtog eller mördade människor, utan muslimer.

En del av offren mördades inne i en fabrik. De trängdes in i ett litet rum utan fönster, bara ett litet hål i väggen. därefter slängde de in bomber. Bilden visar väggen i fabriken. 

Idag inspireras högerextrema av folkmordet i Srebrenica. Terroristen som år 2019 utförde terrordådet i Christchurch (Nya Zeeland) inspirerades av dömda fascister för folkmordet i Srebrenica.

Det räcker inte med att vara emot fascism, islamofobi, rasism osv. Det krävs en tydlig politik. Vänsterpartiet arbetar aktivt mot fascism, rasism och allt slags förtryck.

8000 människor mördades för att de hade fel religion och etnicitet. Det var deras enda ”brott”. Många av dem var barn.  

Namn på alla identifierade offer. 

Under juli månad hedrar vi offren i Srebrenica.

Vi hedrar dem, för att det idag finns de som förnekar folkmordet i Srebrenica, trots att det i Potocari på Srebrenica Memorial Center finns gravar så långt ökat kan se.

Vi hedrar dem för att många av förövarna fortfarande går fria.

Vi hedrar dem för att nästa generation inte ska upprepa samma misstag.

Vi hedrar dem för att det är det enda som återstår att göra.

/Umihana Rašović Kasumović

Ordförande Vänsterpartiet Skåne