Uttalande från Vänsterpartiet Skånes distriktsårskonferens

Den 3 mars är det 80 år sedan vänsterns tidning Norrskensflammans redaktion brändes ner till grunden i ett fascistiskt terrordåd.

Dådet är ett av de värsta terrordåden i svensk historia. Fem människor, varav två barn fick sätta livet till.

Attentatet planerades av en kapten i svenska armén och stadsfiskalen i Luleå, och utfördes av tre uniformerade fänrikar och en värnpliktig tillsammans med en journalist på den lokala konkurrenten till Norrskensflamman, den borgerliga Norrbottenskuriren.

Trots attentatets omfattning dömdes de som utförde attentatet enbart för skadegörelse och inte för de mord som ägde rum.

Vi minns offren i terrordådet mot Norrskensflamman, och oroas av att samma högerextrema krafter som låg bakom det dådet återigen växer sig starka.

Vår demokrati hotas i grunden. Den hotas genom öppet våld, som vid terrordådet på Utöya eller när asylförläggningar angrips. Den hotas också i våra parlamentariska församlingar som när Sverigedemokraterna ifrågasätter de fackliga organisationernas rätt att via sina valda företrädare ta tillvara sina medlemmars intressen.

Den 3 mars 1940 försökte högerextrema krafter tysta en tydlig vänsterröst, idag försöker samma idéströmningar på andra sätt styra medierapportering och föreningsfrihet.

Vi lät oss inte tystas då, vi låter oss inte tystas nu.

Vi minns offren i terrordådet mot Norrskensflamman genom att fortsätta att stå upp för demokratin och agera mot rasism och fascism.