Kära vänner,

Först av allt så vill jag be om ursäkt för min franska. Det är inte mitt modersmål och det är nu 25 år sedan jag läste ett år på gymnasiet i Nevers, i Bourgogne. Det är ett år jag har fantastiska minnen från och vänner som betyder mycket än idag.

Stort tack för att jag får möjlighet att vara med er här idag! Samarbetet som vi har våra partier emellan betyder mycket, inte bara för de enskilda partierna utan också för den samlade vänsterns möjligheter att flytta fram sina positioner. Mitt parti har funnits i över 100 år men vi har otroligt mycket att lära av rörelser som LFI.

Det som slår mig är hur mycket vi har gemensamt, hur mycket som förenar oss, och hur lika våra kamper är. I Frankrike har ni Gula västarna, en folklig proteströrelse mot den tondöva marknadsliberalism som kännetecknar Macrons politik.

I Sverige har vi en regering, ledd av det socialdemokratiska partiet, men som ska genomföra ett extremt högerinriktat program. Det är en Socialdemokrati som lovar att försämra arbetsrätten, inskränka strejkrätten och göra bostäderna dyrare.

I Sverige ökar klyftorna, vi är det oecd-land som har de snabbast ökande klyftorna. Om 10 år har vi i Sverige lika stora klyftor som i USA. I Sverige finns ingen skatt på förmögenhet, ingen skatt på fastigheter, ingen skatt på gåvor eller arv. Det betyder att de rika drar ifrån i Sverige. Ändå lovar den Socialdemokratiska regeringen att sänka skatten för de allra rikaste samtidigt som vanligt folk får det allt svårare. Jag tror att de folkliga protesterna är nära, även i Sverige.

Det är oerhört viktigt att vänstern växer i EU-parlamentsvalet. Vi tar fajten mot storföretagen, mot rasisterna, mot antifeministerna och mot klimatförnekarna. Vänstern är rörelsernas röst i parlamentet. Vi vill ha ett Europa för alla, inte bara de rika.

Precis som LFI så ser Vänsterpartiet det akuta behovet med en radikal klimatomställning. Enligt FN har vi tio år på oss att rädda klimatet. Det får helt enkelt vara slut på att pumpa in pengar fossilindustrin, vi säger nej till storföretagens lobbyism och vi ser att en verklig omställning bara kan komma från vänster. Det är de rika som släpper ut mest, därför måste de rika och de stora företagen betala mest.

Den klimatrörelse som nu intar gatorna, de ungdomar som är ute och protesterar, det är så otroligt hoppfullt. Därför det är en rörelse som ifrågasätter hela det ekonomiska systemet, kapitalismen. En rörelse som ställer tuffa krav på oss om är politiskt engagerade. Det får vara slut på duttandets politik. Arter utrotas, vattennivåerna stiger och människor tvingas på flykt på grund av hur vi begår övergrepp på denna planet. Vi lever som om det inte fanns någon morgondag. Vänstern står för klimaträttvisa, för en politik som ställer om samhället och samtidigt minskar de växande klyftorna. Vi har 10 år på oss, det är två mandatperioder i EU-parlamentet, därför är det så oerhört viktigt att den samlade vänstern växer i detta valet.

De högerextrema mobiliserar i detta val. Valet till EU-parlamentet står inte mellan marknadsliberalism och högerextremism. Vi vet att det är nyliberal politik som skapat de klyftor och den ojämlikhet som är grunden för högerextremismens framväxt. Istället står valet till EU-parlamentet mellan oss som vill se ett Europa som prioriterar människors livsvillkor och planetens överlevnad framför kapitalets och storföretagens inflytande. Valet står mellan den samlade vänstern och de övriga. Och vänner, vi är på många vis starkare och mer enade än någonsin.

Stort tack för att jag fick vara med er här idag, stort lycka till i valet, tillsammans tar vi fajten för ett jämlikt och solidariskt Europa.

Det är folkets tur nu!

Tack!

/Hanna Gedin, 5:e namn på Vänsterpartiets EU-lista

Du kan lyssna på det framföras på franska genom att klicka här