Vänsterpartiet har haft sin EU-konferens, satt valplattformen och spikat kandidatlistan. Det är en stor ära för oss att få företräda Vänsterpartiet i valrörelsen och vi tycker naturligtvis att det är extra roligt att topp fem innehåller två skåningar.

Nu börjar en period av intensiv planering inför valrörelsen. Det kommer att hållas EU-valskolor för att vässa vår argumentation och sprida kunskap om den valplattform vi antagit, debatten kommer att bli mer synlig i media och vi har alla ett ansvar att mobilisera inför valet den 26 maj. På många sätt ser vänstern i Europa detta som ett ödesval, en kraftmätning. Det kan bli rasisternas val. Men det kan också bli socialisternas, feministernas, antirasisternas och klimatkämparnas val. Blir vänstern stora påverkar det inte bara våra möjligheter till att förändra i EU, det påverkar också människors hopp inför framtiden.

Vi går till val på en radikal klimatpolitik från vänster som sätter jämlikheten främst och som utmanar storföretagen och lobbyisterna. Vi ser hur kampen mot högerextremism går hand i hand med arbetet för ett jämlikt och solidariskt samhälle. Vi vill synliggöra att det är skillnad på partier som vill jaga skattesmitare och partier som vill jaga flyktingar.

Vänsterpartiet motverkar EU:s utveckling i federal, överstatlig riktning och arbetar för att föra tillbaka makt till folket. Det borde också vara enklare att lämna EU och EMU om man som medlemsland vill det. När EU väl har makt på ett område kämpar vi för att göra politiken bättre.

Sedan vi blev medlemmar i EU så har vi använt parlamentet till att påverka. Det behöver vi vara tydliga med i valrörelsen! Den bästa rösten för förändring är därför en röst på Vänsterpartiet, just för att vi har vår systemkritik. Just för att vi inte är slapphänta och naiva som andra partier. Vi kommer aldrig att backa från vår kritik av EU men det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu. Valet till EU-parlamentet handlar inte om Sveriges EU-medlemskap, det handlar om vilken sorts EU-samarbete som ska finnas. Fascismen och klimathotet behöver mötas av en stark europeisk vänster som Vänsterpartiet är en del av.

Låt oss göra en valrörelse som entusiasmerar, som fokuserar och som engagerar. Vi ser fram emot att göra det tillsammans med er!

Hälsningar

Ana Süssner Rubin, kandidat på plats 2

Hanna Gedin, kandidat på plats 5

Hela valplattformen hittar du här

https://www.vansterpartiet.se/euval2019/valplattform/