Ett samhälle för alla – inte några få

Sverige är ett av världens rikaste länder, men rikedomarna kommer inte alla till del. Under de senaste decennierna har Sverige istället blivit det land i OECD där klassklyftorna ökar mest. De allra rikaste drar ifrån. Det är politiska beslut som har banat vägen för att Sverige idag är ett land där låginkomsttagare betalar mer i skatt på sin inkomst än vad miljardärerna gör. Men det har inte blivit så här av sig själv. Det är politiska beslut som ligger bakom, och det är politiska beslut som kan förändra det. Vänsterpartiet vill bygga ett samhälle för alla – inte några få superrika.

De sociala klyftorna har växt sig allt för stora i Sverige och detta märks även i här Skåne. Medan väldigt många tvingas vrida och vända på varenda krona så kan andra köpa sin tredje lyxbåt, resa på flera utlandssemestrar årligen och mjölka staten på RUT-bidrag till alla möjliga tjänster i hemmet. Medan många fasar sista veckan innan löning för om pengarna ska räcka till mat är andra oroliga för om renoveringen av det nya köket ska komma igång i tid. Medan många skolbarn börjar skolan med en klump i magen över frågan om vad man egentligen har gjort på lovet, så kommer andra barn dit med minnen från långväga resmål. Klassklyftorna gör ont in på skinnet och påverkar allas våra liv dagligen. Klassklyftorna förkortar våra liv, försämrar vår hälsa och ökar otryggheten i samhället.

Vi är många som är trötta på denna utveckling och vill någonting annat. Det märks i opinionen och det märks i alla tusen och åter tusentals personer som arbetar ideellt dagligen i hela landet för att valet den 9 september ska bli ett avstamp mot ökad jämlikhet och solidaritet. För det är när människor går samman och kräver jämlikhet och en välfärd som fungerar för alla oavsett vem du är, som vi får ett tryggare och varmare samhälle. Sverige har aldrig varit rikare. Det är dags att omfördela resurserna.

Vänsterpartiet går till val på att öka jämlikheten för att vi vet att jämlika samhällen är bättre. Det är en orättvis skattepolitik riggad för de rika som har gjort att välfärden och trygghetssystemen knakar i fogarna och som gör att klassklyftorna ökar. Vi har en konkret politik för att förändra utvecklingen och istället bygga ett jämlikt samhälle. Och vi har redan börjat. Under de senaste 4 åren har Vänsterpartiet fått igenom över 80 reformer i riksdagen som stärker välfärden och ökar jämlikheten. Men vi är inte nöjda. Genom att omfördela resurserna kan vi satsa på skolan, på sjukvården, på omsorgen. Genom att omfördela resurserna så kan vi se till att alla får en sjukförsäkring som går att lita på och en a-kassa som går att leva på om man blir arbetslös. Genom att omfördela resurserna så kan vi bygga en hållbar arbetsmiljö för att hundratusentals framförallt kvinnor som dagligen bär upp välfärden i alla dess delar.

I Malmö och i Region Skåne vill vi storsatsa på välfärden och anställa fler. Under många år har befolkningen vuxit men resurserna har inte ökat i samma takt. Detta har lett till färre kollegor, ökad arbetsbelastning, mer stress och ohälsa hos personalen. Idag har vi en situation där välfärden är så slimmad att de som arbetar där i många fall arbetar sig sjuka. Det är inte värdigt. En allt för stressad arbetsmiljö påverkar både de som arbetar i välfärden, men också alla oss som är beroende av en fungerande välfärd. Den påverkar oss som behöver uppsöka sjukvård, som har våra barn på förskolan eller i skolan, vi som är beroende av äldrevård i hemmet eller på boende, vi som behöver stöd av socialtjänsten eller som hänger på fritidsgårdarna. Klasserna blir större och hundratals vårdplatser är stängda på våra sjukhus. Det får vara slut nu.

Istället vill vi förkorta arbetstiden och anställa fler kollegor. I över 100 år har vi arbetat 8 timmar om dagen och det är verkligen dags för nästa steg. För arbetsmiljöns skull och för att alla faktiskt behöver mer tid själv. För att vila, återhämta sig, för att leva. Genom att solidariskt fördela rikedomarna kan vi istället bygga hållbara arbetsplatser, dela på jobben och se till att alla har rätt till goda liv.

Valet den 9 september handlar om detta. Ska Sverige även framöver vara ett land för de rikaste eller ska vi satsa på att blir världens mest jämlika land? För oss är det enkelt. Vi vill bygga jämlikhet. Vi vill satsa på ett samhälle för alla – inte bara för de rika.

Momodou Jallow, riksdagsledamot och listetta på Vänsterpartiets riksdagslista Malmö stad

Sara Svensson, gruppledare och listetta på Vänsterpartiets regionlista Sydväst Malmö

Hanna Thomé, kommunalråd och listetta på Vänsterpartiets kommunlista Malmö