Igår var det vårens sista möte med regionstyrelsen.

Under mötet hade Kristianstadsbor samlats till demonstration utanför och runt Rådhuset i Kristianstad. Det är ett tecken i tiden. Det rör sig runt om i Skåne. Personal och patienter och invånare är oroliga. Många var vi som gick till valurnorna 2014 för att rösta på något annat, rösta bort en femklöver som fått 600 medarbetare på SUS att förlora jobbet, som minskat vårdplatserna. Det rörde på sig då också. Jag minns demonstrationerna utanför Dockan 2014 när alla höga politiker träffades.

Regionen leds av S och MP i minoritet. De lovade högt innan valet och har nu svårt att leverera. Men folk börjar tröttna. Och därför hör vi protester från personal och bekymrade invånare. Det är dags för S och MP att leverera rejält.

Prognosen för 2016 är att det fattas nästan 1 miljard för att sjukvården ska gå ihop sig. Nästan 1 miljard. Istället ser vi nu effektiviseringar och besparingar. Utlovade nya vårdplatser skjuts på framtiden, förslag undersöks för att lägga ner sjukhusbibliotek och satsningar på psykiatrin, akutverksamhet och personal skjuts på framtiden eller minskas rejält. För att man har stoppat reformer. Och i valet pratade S om en skattehöjning. Region Skåne har en av Sveriges lägsta regionskatter. Det håller inte.

Jag var med en stund på manifestationen. Sen var det dags för möte. (Läs mer om manifestationen här: Manifestation för sjuksköterskor i Kristianstad.

På regionfullmäktige kommer det beslutas om nya patientavgifter. Vänsterpartiet vill inte ha avgifter i vården. Men nu la vi ett förslag som innebär att det bara ska kosta 100 kr att gå till bland annat sin vårdcentralsläkare. De flesta andra partier är överens om 200 kr. För oss är det så grundläggande. Den enskilda ekonomin ska aldrig få avgöra om du kan gå till sjukvården när du behöver det. Den enskilda ekonomin ska inte få vara en faktor. I Sverige har vi bestämt att alla ska ha rätt till vård vid behov. Då ska inte avgifter för den enskilde vara i vägen för det.

Vi kämpar också emot alla straffavgifter i den skånska vården. Alla andra partier går nu på linjen att de ska höjas. Det finns stora skillnader i politiken. Straffavgifterna slår mot människor som av olika anledningar missar sina besök. Man mår kanske dåligt. Ens barn har blivit sjukt. Man själv är för sjuk för att genomföra operationen eller undersökningen. Det har dessutom visat sig att straffpiskan inte hjälper. De uteblivna besöken ökar ändå. Då behöver regionen arbeta annorlunda. Till exempel sms-påminnelser dagen innan ditt besök.

Men nu är de andra partierna överens om att fortsätta straffbelägga människor som missar sitt besök. Håller du med oss? Vill du hellre se fler morötter än piskor? Mejla gärna en politiker du känner till och säg ifrån!

Är du nyfiken på något av alla andra ärenden som var uppe? Kolla här.

Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne, ersättare i regionstyrelsen

PS! Ljuset i tunneln är att avgiften till akuten föreslås sänkas från 450 kr till 400 kr. Det är en liten sänkning, men det är bra och i rätt riktning!