I veckan har vi kunnat följa diskussionen om reklamens plats i kollektivtrafiken. Skånetrafiken har valt att tacka nej till Sverigedemokraternas rasistiska reklam. För Vänsterpartiet står det klart att kollektivtrafiken ska vara en plats fri från rasism.

– Det är bra att Skånetrafiken tar ställning och gör så att resenärerna slipper mötas av rasistisk reklam när de tar bussen till stranden, skolan eller jobbet, säger Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne.

Samtidigt har Moderaterna i Skåne gått ut och kritiserat Skånetrafikens ledning. Moderaterna blandar ihop yttrandefriheten med rätten att köpa reklam och går på detta sätt till försvar för Sverigedemokraternas vilja att hetsa mot utsatta grupper i det svenska samhället.

– Detta är en olycklig utveckling. Moderaterna i Skåne verkar medvetet missförstå skillnaden mellan yttrandefriheten och rätten att köpa kommersiell reklam för att kunna legitimera hat och rasism i det offentliga rummet, avslutar Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne.

Läs även Sydsvenskans rapportering om att det finns olika åsikter i frågan bland de borgerliga partierna.

För mer information kontakta:

Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne 044-309 32 76

Busi Dimitriu, presskontakt 044-309 32 77